azadlig radiosu




GunAzTv nin haberlerin burdan elde edinin.

Tel:0017732447102,0017733880100,0017735090820,0017735090870,0017735090840,0017734784133

13 Ocak 2009 Salı

Türkiye ile İranın Hamas rekabeti

Türkiye ile İranın Hamas rekabeti



İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarını durdurmak amacıyla Mısırın başkenti Kahirede ateşkes görüşmeleri devam ederken, sürecin önemli bir parçası olan Hamas konusunda da Türkiye ile İran arasında rekabet yaşandığı öne sürülüyor.
Türkiye, Filistinli örgütün sürece dahil edilmesi için çaba harcarken, Tahranın ise örgüt liderliğine Mısırın arabuluculuğunu yaptığı ateşkes anlaşmasına evetdememeleri için baskı yaptığı iddia ediliyor.



Kahiredeki görüşmelere katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Başdanışmanı Büyükelçi Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Türk heyeti dün Şama geçerek Suriyeli ve Hamaslı yetkililerle bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu ile Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyetin önceki akşam Türkiyeye dönmesi bekleniyordu. Ancak Kahirede yaşanan gelişmeler üzerine Şama geçti. Kahirede Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ve Hamaslı yetkililerle Gazzede ateşkesi görüşen Davutoğlu, Şamda Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Hamaslı yetkililerle bir araya geldi. Heyetin, Kahireye döneceği, burada Mısır ve Filistinli yetkililerle görüşüceği belirtildi. Türk heyetinin, ateşkesin sağlanması konusunda iyimser olduğu kaydedildi. Davutoğlu, geçtiğimiz hafta da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed arasında Şamda gerçekleştirdiği görüşmeye katılmıştı. Davutoğlu, daha sonra Hamas yetkilileriyle de bir araya gelmişti. AB ve ABDnin terör örgütü listesine aldığı Hamas ile temaslarda Türkiye önemli bir rol oynuyor.



İsrailin Jerusalem Post gazetesinde dün yer alan bir haberde ise İranlı yetkililerin Şama yaptıkları ziyarette, Hamasın politbüro şefi Halid Meşal ve İslami Cihadın Genel Sekreteri General Ramazan Şalaha Mısırın arabuluculuğunu yaptığı ateşkes anlaşmasına evetdememeleri için baskı yaptığı iddia edildi. Mısır hükümetinden bir yetkiliye dayandırılan haberde, İranlıların ateşkesin konuşulduğunu duyduğu an acil görevle İran Meclis Başkanı Ali Laricani ve İran gizli servisinden Said Celiliyi Haması ateşkesi reddetmesi konusunda uyarmak için geçtiğimiz hafta Şama gönderdiği belirtildi. Yetkili, "İranın Haması silah ve yardım akışını durdurmakla tehdit ettiğini, İsraile bir mermi bile ateşlemezken Filistinde Haması, Lübnanda ise Hizbullahı kullanarak dolaylı yoldan savaşmak istediğini, ayrıca Tahranın Haması provoke ederek dikkati kendi nükleer planlarından başka yöne kaydırmak istediğini" öne sürdü. Haberde, Hamas ve Filistinliler üzerinde nüfuzları olduğunu göstermek isteyen İranlıların ikili oynadığına dikkat çeken aynı yetkilinin, bir taraftan İranda Hamasla beraber savaşmak için asker toplandığını, diğer taraftan ruhani lider Ali Hameneyin gönüllüleri savaşmamaları konusunda uyardığı yolundaki iddialarına da yer verildi.



Tahrandan BMye İsrail uyarısı



İran, BM Güvenlik Konseyinin kararına rağmen Gazze Şeridine saldırılarını sürdüren İsrail ile ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki, bazı İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarına gönderdiği mektupta, İsraile karşı ekonomik ambargo tedbirlerinin de düşünülmesi gerektiğini belirterek, İsrailin ticari ataşeliklerinin kapatılması teklifini yaptı. Bu arada İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Parlamento Birliği olağanüstü toplantısına katılmak üzere bugün Türkiyeye gelecek. Zaman

Hiç yorum yok: