azadlig radiosu




GunAzTv nin haberlerin burdan elde edinin.

Tel:0017732447102,0017733880100,0017735090820,0017735090870,0017735090840,0017734784133

2 Şubat 2008 Cumartesi

One of leaders of Iranian Azerbaijanis Abbas Lisani faces new charges



Iranian intelligence services have brought a new charge against one of the leaders of the movement for the rights of Iranian Azerbaijanis Abbas Lisani.
The due information has been provided by Sadig Isabeyli, chairman of the Center of Research and Information of the Independence Party of South Azerbaijan.He said the activist is charged with the organization of the action, conducted near Bagirkhan's burial in Tebriz in 2005.Isabeyli noted that by this action Lisani demanded from Iranian powers to open schools and issue newspapers and magazines in Azerbaijani. /Day.Az/
URL: http://www.today.az/news/society/42279.html

Paltak Otaginda Chixishlar

Salam deyerli soydashlarim. Bu hefte de her hefte oldugu kimi Siz, eziz soydashlarimizin yolunu shenbe günü Fevral aynin 02-nda paltalkda gozleyirik. Deyerli soydashlarim “ Bütöv Azerbaycan Yolu“ siyasi seminar otagimizin bu hefteki mövzusunu Ebulfez Elcibey ideyasi ve bu ideyanin Guney Azerbaycan Milli Azadliq hereketindeki rolu. Meruzeci:Bütöv Azerbaycan Birliyi(BAB)teshkilati Sedrinin birinci muavini ve Yenice yaranan Azerbaycan Milli Azadliq Hereketi teshkilatinin sozcusu Sayin Cingiz bey Göytürk. Zaman:Heftenin shenbe günü 02-02-08 merkezi Avropa vaxti ile axsham saat 19,Quzey Azerbaycan vaxti ile axsham saat 22, Güney Azerbaycan vaxti ile axsham saat 21.30 da. “Bütöv Azerbaycan Yolu” siyasi seminar otagi adindan. www.paltalk.com

Məmməd Əmin Rəsulzadənin doğum gün


Şərq dünyasında ilk demokratik respublikanın banisi, görkəmli şəxsiyyət Məmməd Əmin Rəsulzadənin doğum günündən düz 124 il ötür. 1884-cü il yanvarın 31-də Novxanı kəndində anadan olan ictimai xadim ilk təhsilini rus müsəlman məktəbində, daha sonra isə Bakı texniki məktəbində alıb. 9 yaşında Rəsulzadə «Şərqi rus» qəzetində «Muxəmməs» adlı ilk ədəbi əsərini dərc etdirib. Artıq siyasi aləmdə ilk addımlarını atan Məmməd Əmin Rəsulzadə sosial demokratlarla yaxınlaşaraq «Hümmət» təşkilatının yaranmasında fəal iştirak edib. Bolşeviklər partiyasının liderlərindən Məşədi Əzizbəyov, Nəriman Nərimanovla, Stalinlə yaxından tanış olub. 1911-ci ildə Rəsulzadə «Müsavat» partiyasına üzv qəbul edilir. Partiyada cəmi dörd illik fəaliyyətindən sonra mərkəzi komitənin sədri seçilib. 1918-ci ildə Rəsulzadə Fətəli Xan Xoyski ilə birgə Şərqdə ilk respublikanı - Azərbaycan Demokratik Respublikasını yaradıb. Qısa ömr yaşayan Azərbaycan Demokratik Respublikasının fəaliyyətinə 1920-ci il aprelin 28-i Qızıl ordu son qoyub. Məmməd Əmin Rəsulzadə isə həbs edilib. Rəsulzadənin həbsindən xəbər tutan Stalin köhnə dostunu azad etdirib və özü ilə Moskvaya aparıb. Lakin Rəsulzadə Stalinin inadına baxmayaraq, Sovet hakimiyyəti ilə əməkdəaşlıqdan imtina edərək SSRİ-ni birdəfəlik tərk edib. İstiqlal hərəkatının lideri 1955-ci ilin martın 6-da Türkiyənin paytaxtı Ankarada dünyasını dəyişib. Əbədiyyətə qovuşmazdan öncə isə M.Ə.Rəsulzadə «Azərbaycan, Azərbaycan, Azərbaycan!» deyərək gözləri yumub.

BOSTON GLOBE DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNUN AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDA YENİ BİR SAVAŞA YOL AÇABİLECEĞİ UYARISINDA BULUNUYOR

BOSTON GLOBE DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNUN AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDA YENİ BİR SAVAŞA YOL AÇABİLECEĞİ UYARISINDA BULUNUYOR26 Aralık 2007, Kaynak : VOA NewsAmerika ve Minsk Grubu üyeleri, Azerbaycan ile Ermenistan’ın siyasi irade eksikliğini ortadan kaldırmak ve temel ilkeler konusunda bir ön deklarasyon imzalamalarını sağlamak için bu ülkelere baskı yapmalıdır. Potansiyel bir çatışmanın kitle katliamına

YA KARABAĞ YA SAVAŞ

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’den Ermeniler’e ültimatom.Aliyev, “Karabağ’ın Azerbaycan’ın milli meselesi olduğunu belirterek Azeritopraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurdurmayacağız” dedi.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin toprakbütünlüğünün ”dokunulmaz”

29 Ocak 2008 Salı

Əhəd Nobəxti




Əziz dostlar!
İsveçin Emmaboda şəhərində yaşayan, Emmaboda Kung Fu və Kikboksing klubunun yaradıcısı və baş məşqçisi, soydaşımız Əhəd Nobəxti klubun yüksək göstəricilərinə görə Kral mükafatına layiq görülmüşdür. 250 000 isveç kronu (təqribən 25 000 avro) həcmində olan mükafat həmyerlimizə Aprel ayında İsveç Kralı Karl Qustaf tərəfindən təqdim olunacaq.
Onu da qeyd etmək lazımdır ki, klubun üzvlərinin bir-neçəsi azərbaycanlı gənclərdir. Onlardan ikisinin gənclər arasında Avropa çempionu olduqlarını keçən il sitəmizdə işıqlandırmışdıq.
Dostumuz Əhəd Bəyi bu münasibətlə təbrik edir, ona daha böyük nailiyyətlər arzulayırıq.

ALİ BEY SHADİ

Selamlar ve saygilar
Bu gun 29/1/2008 azerbaycan milli azadliq herekatinin taninmish faalarindan birisi ali bey shadi serab zindanindan azadliqa buraxildi.ali bey shadi 2006 ilin may hadiselernda tutuqlanmishdi ve 6 ay hebs cezasi verilmishdi ve serab zinadninda cezasini chekirdi.ali bey shadi zindanda olarken iran devlatinin shertila af ila buraxildi.albatda bu qanun asasinda ali bey gerek 3 ay hebs chekendan sonar buraxilaydi, amma ali bey 5 ay 20 gun hebs chekendan sonar yani 20 gun qalirdiki 6 ay verilmish hebs cezasi qurtula iran devlatinin taza edalet shahkar olan shertila afila buraxildi, ali bey bu taza edalet shahkar olan qanunila gerek 3 il buyunda her 6 aydan bir ozunu iaran devlatinin vizareti ittilatina ve dadigahina merifi edib ve orda olan defterlera qol(imza)atamalidir.

Bunu qeyd edim ki ali bey shadi may hadiselerinin il donumila bagli 2007 inci ildada tebrizda tutuqlanmishdi ve ikinci dona olaraq bu tutuqlanmaya 3 ay 1 gun hebs ve 50 zerba qemchi(shelaq) verilibdir.yani ali bey shadi serab zindanindan 6 ay hebsini chekdigindan sonar tebrizda il donumila bagli tutuqlandigi ochun tebriz zindaninda hebs ve shelaq cezasini chekacakdir

Güney Azerbaycan Milli Hereketinde Siyasi Düşünce Ferqliliyi ve Esasları


ARİF KESKİN

Her düşünce sistem çox ferqli ve çeşidli fikri unsurlardan yaranmaqtadir. Bu fikri unsurlar, düşünce sistemi içerisinde bir biri ile elagede olsalar da düşünce sistemi içerisinde önem itibari ile ferqlenirler.Düşünce sistemini yaradan fikri unsurları önem itibari ile uç (3) yere ayrılırlar.
Düşünce sistemini yardan fikri unsurlar :
1- Esasi ve temel fikri unsurlar ,
2- Yan fikri unsurlar,
3- Artiq Unsurlar kataqorisi şeklinde özlerini göstermektedirler.

Her düşünce sistemini analiz ettiğimizde önemli olan esasi ve temel fikri unsurları orgenmekdir. Bir düşünce sisteminin temel ve esasi fikri unsurlarını bilmeden onu analiz etmek mümkün değil. Bir düşünce sisteminin temel ve esasi fikri unsurlarını orgenmeden onun yan fikri unsurlarını orgenmek heç fayda vermez. Çünkü yan firi unsurlar esasi ve temel fikri unsurlar üstünde( üzerinde) me’na ve anlam kesb edir.

Misal vermek gerekirse:

- Komünizmi tehlil etiyimiz zaman onun esasi fikri unsurlarını tehlil edirik. ( Sinif-Sinfi Mübareze....)
- İslamı tehlil etiyimiz zaman onun esasi ve temel fikri unsurlarını tehlil edirik ( Tohid-Axiret.....)
- Liberalizmi tehlil etiyimiz zaman onun esasi ve temel fikri unsurlarını tehlil edirik ( Ferd-Azadliq-Serbest Ekonomi -)
Bu düşünce sistemlerinin temel ve esai fikri unsurlarını orgenmeden bu düşünce sistemlerini tehlil etmek mümkün olmaz...

Güney Azerbaycan milli hereketine bu zaviyeden baxmaq lazımdır. Güney Azerbaycan milli hereketindeki “ temel ve esasi fikri unsurlar” , “yan fikri unsurlar” ve “ artiq fikri unusurlari” bir birinde ayırd etmemiz lazımdır.

Güney Azerbaycan milli hereketine bu zaviyeden baxarsaq
-Güney Azerbaycan milli hereketrinin temel ve esasi fikri unsurları “ Türk” , “ Azerbaycan” , “ Fars” ve “ İran” fikri unsurları teşkil etmektedir
-Güney Azerbaycan milli hereketrinin yan fikri unsurları “ demokrasi” , “ İslam” , “ Komünizm” ve “ Liberalizm” unsurlarıdır.

Misal vermek gerekirse :
Bugün Güney Azerbayacn milli hereketinde demokrasi bütün qüvvelerin qebul ettiyi bir fikri unsurdur. Vahid Azerbaycan düşüncesine sahib olan da demokrasiyi qebul edir İran içinde milli meseleni hell etmeye çalışanlar da . Ebülfez Elçi Bey belke Azerbaycan tarixinin en böyük demokrat insani. Bugün İran içinde Güney Azerbaycan milli meselesini hell etmek isteyen gruplar özlerini demokratik qüvve ve Güney Azerbaycan meselesini İran dışında hell etmek isteyenleri geyre demokratik olaraq adlandırmaları elmi anlamda yanlış ve sefsetedir. Demokratik olmaq başqa ve İran topraq bütünlüğünü qebul etmek başqa .Bunlar iki ferqli olqudur...

Güney Azerbaycandaki siyasi düşünce ferqliliyini demokrasi, liberalizm ve kominizim kimin yan fikri unsurlar acıqlaya bilmez...Güney Azerbaycanın siyasi ferqliliyini analiz etmek için esasi ve temel fikri unsurları tehlil etmek gerekir. Güney Azerbaycan milli hereketrinin temel ve esasi fikri unsurları “ Türk” , “ Azerbaycan” , “ Fars” ve “ İran” fikri unsurları teşkil etmektedir. Güney Azerbaycan milli hereketinde düşünce ferqlilikleri bu temel ve esasi fikri unsurlara olan ferqli münasebetten ortaya cixmaqtadir.
Türk , Fars, İran ve Azerbaycan fikri unsurlarının birleşmelerinden çeşitli siyasi axım ferqliliyi ortaya cixmaqtadir. Bugün Güney Azerbaycan daki
-Türk Merkezlilik ,Türk Merkezli İranlılıq,
-Fars Merkezlilik, Fras Merkezli İranlılıq,
-İran Merkezlilik,
-Azerbaycan ( Güney Azerbaycan) Merkezlilik ve Güney Azerbaycan Merkezli Azerbaycanlılıq kimin siyasi axım ferqliliyi Türk , Fars, İran ve Azerbaycan fikri unsurlarının birleşmelerinden ortaya çixmaqtadir. Bu birleşmenin esasinda kimlik tanımlammasi durmaqtadir.

Güney Azerbaycan milli hereketindeki siyasi ferqliliyin temelinde kimlik tanımlama ferqliliyi durmaqtadir. Ferqli kimlik tanımlaması ( terif edilmesi) özünü Türk Merkezlilik, Fars Merkezlilik , İran Merkezlilik ve Azerbaycan ( Güney Azerbaycan) Merkezlilik şeklinde göstermektedir. Siyasi düşünce ferqliliyimiz kimlik tanımlama ferqliliyimizden ortaya çixmaqtadir.
_ Biz özümüzü İranlı mı yoxsa Azerbaycanlı mı tanımlayariq?
-Azerbaycan ,İran’in bir parçası midir? Basgqa bir sözle Azerbaycan kimliyi İran kimliyi içerisinde bir alt kimlikmidir?
-İran bir ust –kimlikmidir?
- Azerbaycan kimliyi alt kimlik olaraq İran kimlinin bir parçasimidir?
- Azerbaycan kimliyi İran kimliyinden ferqli bir kimlikmidir?
- Azerbaycan kimliyini özünü İran kimliyi içerisinde qoruya bilirmi?

Güney Azerbaycan milli hereketinde düşünce ferqliliyinin esasinda kimlik tanımlamasi durmaqtadir.
Güney Azerbaycan Milli hereketindeki siyasi düşünce ferqliliyinin temelinde ferqli kimlik tanımlaması ( terif edilmesi) durmaqtadir.Fedralist olmaq,istiqlalçi olmaq kimin siyasi düşünceler milli meselenin helli modelleridir. Milli meselenin helli( çözüm) modelleri kimlik tanımlamasından sonra ortaya çixmaqtadirlar. Meselenin hell ( çözüm) modelleri kimlik tanımlamaları esasında formalaşır.
ozunu Azerbaycanli kimliyi ile tanımlayan, bu kimliyi İran kimliyinin alt kimliyi kimin qebul etmeyen bir insan " İranda federalizmi milli meselenin helli (çözümü)" modeli kimin qebul etmez.Çünkü İranda federalizmi qebul etmeyin anlamı " İran kimliyini üst kimlik ve Azerbaycan kimliyini alt kimlik " olaraq qebul etmek demekdir. Bu misalin terside olar. "İran kimliyini üst kimlik ve Azerbaycan kimliyini alt kimlik " olaraq qebul eden insan istiqlal mefkuresini qebul etmez. Çünkü istiqlala mefkuresi öz içinde Azerbayan kimliyini müsteqqil kimlik olaraq qebul etmektedir.
“ İran Azerbaycani” kimliyi altında özünü tanımlayan bir insan ile “ Azerbaycan-Türk” adi altında özünü tanımlayan insanin siyasi hadislere ve milli meselenin helli ( çözümü) yolundaki münasebetleri çox ferqli olacaqdir.
Kimlik tanımlamasının ferqliliyin milli meselenin helli (çozumu) mevzusunda ferqli mövgi ve tutumları yaradir.Kimlik ferqliliyide İran, Fars, Türk ve Azerbaycan fikri unsurları esasında biçimlenmektedir. Bu fikri unsurların birleşiminden “ men kimem?” , “ Biz kimik?” suvali ortaya çixir. “ Men kimem?” , “ Biz kimik?” suvalına cevab bizim siyasi yolumuzu da gösterir.
Bu zaviyeden yola çixdiqimizda Güney Azerbaycan milli hereketinin temelinde bir kimlik mübarezesi durmaqtadir. Kimlik meselesi bizim milli hereketin en önemli meselesidir. Güney Azerbaycan milli hereketindeki milli meselenin çözüm (helli) modelleri kimlik problemini ne qeder yaxşı ve doğru bir şekilde hell edebilecekleri zerfiyetleri ( kapasiteleri) ile ölçülür.

Özünü İran Azerbaycanlısı olaraq tanımlayan bir insanin milli meselenin çözüm modelleri “ İranı qoruyacaq” bir çerçeve içerisinde olacaqdir. Bu insan için İran birinci derceli önemlidir. Bu insan Azerbaycan ve İran kimliyi çatişdiqi ( toqquşduqu)zaman İran kimliğini destekleyecekdir (himaye edecektir). İran kimliyi içerisinde özünü tanımlayan insanin Güney Azerbaycan milli meselesini çözme modelleri “ İran merkezlilik” çerçevesi içerisinde olacqdir.
Özünü Azerbaycanlı olaraq tanımlayan insanin Güney Azerbaycan milli meselesi mevzusundaki çözüm modelleri “ Azerbaycanı qoryacaq” bir çerçeve içerisinde olacaqdir. Azerbaycanlı kimliyi altında özünü tanımlayan insanin milli meselesi mevzusundaki çözüm modelleri “ Azerbaycan (Güney Azerbaycan) Merkezlilik” çerçevesi içerisinde formalaşacaqdir.

28 Ocak 2008 Pazartesi

Vəhid Davərpənah




Güney Azərbaycanın qeyrətli oğlu Vəhid Davərpənah bəy 22 May Milli Qiyamda güllələnmə nəticəsində göz işığını itirmişdi. Çox təəssüf, o, bu gün İtaliyada çox ağır şəraitdə yaşayır. Ona yardım üçün Vəhid bəyin saitinə müraciət edin!