azadlig radiosu




GunAzTv nin haberlerin burdan elde edinin.

Tel:0017732447102,0017733880100,0017735090820,0017735090870,0017735090840,0017734784133

30 Ağustos 2008 Cumartesi

Sessiz dayanışma

Sessiz dayanışma


Kafkasyadaki gerilim devam ederken, Ankara ve Moskova aralarında sorun çıkmaması için yoğun çaba harcıyor. Moskovadan gelen açıklama ve haberlerde Türkiyeyle ilgili olumsuz ifadeler kullanılmıyor

Türkiye ile Rusya arasında Kafkasyadaki bunalımın başlamasından bu yana bir çeşit "sessiz dayanışma" yaşanıyor ve kritik konularda sorun çıkmaması için iki taraf da çaba gösteriyor.
Savaşın ilk günlerinde Rus basını, Gürcistanı silahlandıran ülkelerin arasında Türkiyenin adını öne çıkarmış ve kendi kamuoyuna açıkça hedef göstermişti. Ancak, kısa bir süre sonra Türkiyeyle ilgili olumsuz yazılar aniden kayboldu ve yerini "Gürcistanı İsrail silahlandırdı" haberleri aldı.

Erdoğanın ziyareti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 13 Ağustostaki Moskova ziyareti sonrası Rus basınında Türkiyeyle ilgili hemen hemen hiçbir olumsuz yazı çıkmadı. Rus medyası, Türkiyenin "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisine fazla yer vermedi, ancak Erdoğanın ziyareti bu yönde bir açıklama yapılmamasına karşın Rus basınında "Ankara Kafkasya bunalımında Moskovayı destekliyor" yorumlarına yol açtı.
Karadenizde NATO savaş gemilerinin toplanmaya başlaması iki ülke arasında yeni bir potansiyel sorun yarattı, ancak tahminlerin tersine bu konuda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Edinilen bilgiye göre, Rus tarafı Ankaraya, "Türkiyenin Montrö Antlaşmasını harfiyen uygulamasının Moskovayı son derece mutlu ettiği" mesajını gönderdi. Resmi açıklamalarda da Türkiyeyi eleştiren ifadelere yer verilmedi.

TIR sorunu
Rusyanın Gürcistan içinde yer alan isyancı cumhuriyetler Güney Osetya ile Abhazyayı bağımsız devlet olarak tanıması da Ankara-Moskova hattında şimdilik herhangi bir krize yol açmadı. Dışişleri Bakanlığı, "Gürcistanın toprak bütünlüğüne önem verildiğini ve gelişmelerden büyük endişe duyulduğunu" açıklamasına karşın Rusyayı doğrudan suçlayacak bir ifade kullanmamaya özen gösterdi.
Türk-Rus ilişkilerindeki olumlu tabloyu bozan tek sorun, bir süredir Rusyaya mal taşıyan Türk TIRlarına ambargo boyutunda olağanüstü sıkı önlemler uygulanması. Tam bir krize dönüşen uygulama nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret durma noktasına geldi.

‘Bush bacağına boykot!
Bu arada Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Gennadiy Onişçenko, kamuoyunda "Bush bacağı" olarak bilinen ABDden ithal tavuğun tüketiciler tarafından boykot edilmesi çağrısında bulundu.
Başbakan Vladimir Putinin Rusyaya tavuk ürünleri ihraç eden 19 Amerikan şirketini kuralları çiğnediği için kara listeye aldığını hatırlatan Onişçenko, "Tüketicilerin bu fırsattan yararlanarak tezgâhlarda bitmesini beklemeden ‘Bush bacaklarına boykot uygulamasını rica ediyorum" dedi.

Tiflis, Moskovayla ilişkileri kesti
Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alan Gürcistan, Moskovadaki diplomatik görevlilerini geri çekiyor.
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nato Çikovani, Moskovadaki elçiliklerinde bulunan tüm diplomatik personeli bugün geri çekeceklerini açıkladı. Gürcistanın kararının ardından Rusya da Tiflisteki büyükelçiliğini kapatacağını, konsolosluğun ise açık kalacağını duyurdu.
Öte yandan, Güney Osetya Parlamentosu Başkanı Znaur Gassiyev, bağımsızlığı kısa süre önce Moskova tarafından tanınan cumhuriyetin birkaç yıl sonra Rusyaya katılacağını ileri sürdü.
Gassiyev, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile Güney Osetya lideri Eduard Kokoytının "ilhak" konusunda anlaştığını söyledi ve "Rusya ile aynı çatı altında yaşayacağız" dedi. Ancak Kremlin açıklamayı doğrulamadı.

Milliyet

Hiç yorum yok: