azadlig radiosu




GunAzTv nin haberlerin burdan elde edinin.

Tel:0017732447102,0017733880100,0017735090820,0017735090870,0017735090840,0017734784133

30 Ağustos 2008 Cumartesi

Kazakistandan Atatürk anıtına onay

Kazakistandan Atatürk anıtına onay

Kazakistan, Türkî Cumhuriyetler içerisinde bir ilke imza atarak, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürkün heykelini başkent Astanaya dikecek.

Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Muhtar Kulmuhammetin başkanlığında toplanan komisyonun bütün üyelerinin tam destek verdiği proje Kazakistanın ünlü heykeltıraşı Bakıt Ebişev tarafından hayata geçirilecek. Konuyla alakalı bir açıklama yapan Bakan Kulmuhammet, Atatürkün Türk dünyasının bu asırda yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: Bu asırda yaptığı reformlarla bütün dünyaya kendini kabul ettiren Atatürkün heykelini başkent Astanamıza dikeceğiz. Komisyon üyelerimiz hep bir ağızdan hem heykelin dikilmesini hem de projesini onayladı. Önümüzdeki günlerde Astananın en güzel mekânlarından birine Atatürk atamızın heykelini dikeceğiz.

Türkiyenin Kazakistan Büyükelçisi Atilla Günay da bu jestin iki ülke ilişkilerine olumlu yönde katkı sağlayacağını söyledi. Günay, projenin hayata geçmesinde özellikle Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayevin katkısına dikkat çekti. Heykelin Türkiye Cumhuriyetinin Astanadaki büyükelçiliğine yakın Esil nehrinin kenarında bir parka konulacağını söyleyen Büyükelçi Günay, Heykelin konulacağı yer henüz tam olarak kesinleşmedi; ama bizimle paylaşıldığı kadarıyla hem mevki olarak merkezi bir konumda hem de işlek bir cadde kenarında olacak. dedi. Günay, Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı yetkililerinin proje konusunda kendilerine de danıştığını belirterek, "Dikilecek olan heykel son derece zarif ve güzel. Ben bu nazik davranışlarından dolayı Kazakistan devletine ve onun saygıdeğer Kültür ve Enformasyon Bakanı Muhtar Kulmuhammete teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Türkiye, Turkî cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından başta başkent Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok şehirde bu ülkelerin abide şahsiyetlerinin isimlerini okul ve caddelere vermişti. Ankarada Kazakların ünlü düşünürleri Abay ve Mağjan Jumabayevin heykelleri dikilmiş, İstanbulun Zeytinburnu ilçesinde de bir okula yine Abay ismi verilmişti. Ayrıca yine aynı semtteki bir parka ünlü Kazak kahramanı Kabanbay Batırın adı konulmuştu. Bu jestlere karşılık olarak Kazakistan Almatıda bir caddeye Turgut Özal adı verilmişti.

Zaman

Hiç yorum yok: