azadlig radiosu




GunAzTv nin haberlerin burdan elde edinin.

Tel:0017732447102,0017733880100,0017735090820,0017735090870,0017735090840,0017734784133

25 Mayıs 2009 Pazartesi

İRAN ADLANAN YERİN İSTANBUL KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE GÜNEY AZERBAYCAN PROTESTOSU

Bügün, 23 Mayıs 2009 Cumartesi günü, satt 15:00’da GÜNEY AZERBAYCAN BİRLİK KOMİTESİ-İstanbul’un düzenlediği ve Türk dünyasının farklı topluluklarından (Kuzey Azerbaycan, Türkiye, Doğu Türkistan, Ahıska Türkleri, İdil Tatarları, Kerkük Türkleri, Borçalı Türkleri vb) onlarca kişinin katılımıyla yaklaşık 80 kişilik bir topluluk İran İslam Cumhuriyeti’nin İstanbul başkonsolosluğu önünde 22 Mayıs 2006 Güney Azerbaycan Ayaklanması yıldönümü dolayısıyla bir miting gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinliğin amacı yayınlanan bildirilerde; Güney Azerbaycan Türklerine yapılan sosyal, kültürel, ekonomik ve mezhebi baskıların durdurulması, sivil ve barışçıl yöntemlerle kendi milli haklarını talep eden insanların tutuklanması ve ağır işkencelere maruz bırakılması, Güney Azerbaycan aydınlarının faili meçhul cinayetlere kurban gitmesi, Türklere karşı hakaretler, eritmeler, nüfus dengesinin bozulması gibi yollarla sistemli etnik temizlemeye tabi tutulması, Türkçe basın ve yayına uygulanan baskı ve yasaklamalar, yaklaşmakta olan İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Güney Azerbaycan temsilcisi ve eski Tebriz milletvekili Ekber A’lemi’nin son dönemde Güney Azerbaycan Milli Hareketi’ndeki etkili faaliyetlerinden ve yüksek oy potansiyelinden dolayı adaylığının rejim tarafından nedensizce reddedilmesi, eski Cumhurbaşkanı Hatemi’nin sözde uygarlıklar konuşması iddialarıyla çelişir bir şekilde Türklere karşı hakaret dolu son konuşmasına yönelik itiraz ve tepkilerini gündeme getirip kınamak şeklinde açıklandı...

Açılan pankartlarda son yıllarda Güney Azerbaycan Milli Mücadelesi uğruna şehit olanların, faili meçhul cinayetlere kurban giden Prof. Dr. Zehtabi ve Müh. Emani gibi aydınların tutuklananların fotoğrafları, rejim yöneticilerini kınama içerikli karikatürler ve Güney Azerbaycana uygulanan baskılar ve idam cezasının kaldırılması, insan hakları ihlallerinin durdurulması, tutukluların serbest bırakılması ve Türk diline resmi dil statüsünün verilmesi gibi talepler göze çarpmaktaydı.

Olaysız geçen mitingte şu sloganlarlara yer verildi:

Kahrolsun Fars Irkçılığı; Benim dilim ölen değil, başka dile dönen değil; Tebriz-Bakü-Ankara, Acem hara biz hara?; İran’da Türk dili yine resmi olmalı; Ne Mutlu Türk’üm diyene!; Ne mutlu Türk’üm diyebilene!; Türk Türk’e destek, bizimdir gelecek; Azerbaycan birdir, başkenti Tebriz’dir!; Azerbaycan gözdür, bebeği Tebriz’dir!; İran adında sömürgeye son!; İdam kalksın, işkence dursun!; Irkçı molla, sarığını kolla!; Alpertunga yenecek, Türk’ün devleti yine dönecek!; Türk eli ölmez, Acem’e çevirilmez! vs.

Benzeri aynı günde Ankara’da yapılan mitingte İran rejimine yönelik 8 maddelik bir bildiri okunup topluluk tarafından alkışlandı.

Güney Azerbaycan Birlik Komitesi (İstnbul)
azadtribun

Hiç yorum yok: